FAQ
Ce trebuie să schimb?
În prezent sunt elaborate standardele precise necesare pentru instalarea, punerea în funcțiune și întreținerea centralelor pe H2 și vor face obiectul unor instruiri. Profesiile legate de instalarea, punerea in functiune si intretinerea dispozitivelor conectate la o retea de gaze H2 si care rulează pe gaz H2 vor evolua si vor trebui sa se adapteze noilor standarde stabilite, legate de caracteristicile gazului H2. Proprietățile H2 diferă de cele ale gazelor naturale și GPL. Acest lucru va avea, de exemplu, o consecință asupra caracteristicilor contorului de gaz și a regulatorului de presiune din instalația de gaz din interiorul casei.
Cum se va schimba afacerea mea?
Ca și în prezent, în cazul centralelor în condensare, vor fi necesare nevoile profesioniștilor calificați pentru instalarea, punerea în funcțiune și întreținerea centralelor în condensare. Proporția de activitate asociată cu înlocuirea centralelor vechi și modernizarea sistemelor vechi va reprezenta o proporție ridicată a afacerii, comparativ cu instalarea centralelor pe H2 în locuințele noi. Este probabil ca programele de stimulare financiară sau acțiunile legate de conversia rețelelor de la gaz la hidrogen să genereze noi oportunități de afaceri semnificative. Aceste oportunități vor fi cu atât mai semnificative cu cât flota de centrale existente care urmează să fie înlocuite, așa cum este cazul Vaillant, este mare.
În ce va consta afacerea de încălzire cu hidrogen?
Inlocuirea centralelor vechi care circula pe gaz natural va reprezenta principalul caz de aplicare pentru centralele pe H2. Acest caz de aplicare este facilitat de simplitatea înlocuirii dispozitivului vechi, fără impact major asupra instalației, emițătoarelor de căldură sau a spațiului necesar în sau în afara casei. Proiectele de dezvoltare pentru noi "sate de hidrogen" sunt studiate în mai multe țări, cu producție locală sau regională de hidrogen. În aceste cazuri particulare, soluția pentru încălzirea locuințelor și producerea apei calde menajere ar putea fi o centrală pe hidrogen.
Cât de sigură este utilizarea hidrogenului în încălzire?
Nu există probleme de siguranță în ceea ce privește hidrogenul în special sau utilizarea acestuia în încălzire. Centralele pe hidrogen vor fi la fel de salvatoare ca cele moderne în condensare care sunt utilizate în milioane de gospodării. Ca și în cazul gazelor naturale și al altor substanțe inflamabile, există norme tehnice bine stabilite și directive de siguranță care trebuie respectate.
Cât de repede va crește ponderea hidrogenului în gazele naturale?
Comunitatea europeană și diferiții săi membri au luat toate măsurile pentru a dezvolta capacitățile de producție a hidrogenului. Proporția hidrogenului din gazele naturale pentru încălzire va crește treptat pentru a atinge un prag de până la 20% în următorii 15 ani. De îndată ce capacitățile de producție a hidrogenului o vor permite, va exista, în funcție de țară sau regiune sau zonă, o trecere la hidrogen 100%. Această fază va fi însoțită de modificarea centralelor în vigoare cu ajutorul kiturilor de conversie și apoi treptat de instalarea centralelor pe hidrogen 100% din instalație. Scopul strategiei privind hidrogenul este de a permite utilizarea pe scară largă a hidrogenului până în 2050.
De ce să folosim hidrogenul în loc de electricitate? Este acesta cu adevărat mai bun pentru climă?
Utilizarea hidrogenului pentru încălzire este posibilă imediat, în proporție de până la 20% în gaze naturale, fără a schimba infrastructura, instalația sau centralal. Acest lucru va avea deja un impact asupra reducerii amprentei de carbon (-7 %) și a altor emisii (-20 % NOx și -50 % CO). Utilizarea directă a energiei electrice, de exemplu într-o pompă de căldură, reprezintă, de asemenea, o oportunitate imediată de a reduce emisiile de CO2 pentru încălzire. Fiecare soluție va avea un interes specific în funcție de cazurile de aplicare, în funcție de spațiul sau bugetul disponibil și în medii diferite.